Biochemia zapachu

  • Post category:Aktualności

Węch to najstarszy, pierwotny zmysł, który wciąż odgrywa znaczącą rolę w kształtowaniu naszych emocji i decyzji życiowych. Ludzie od tysiącleci używają zapachów świadomie do okadzania świątyń, aromatyzowania domu i ciała, czy aromaterapii. Związki chemiczne rejestrowane przez zmysł węchu to odoranty. W trakcie wykładu przyjrzymy się strukturze i właściwościom odorantów, zarówno tych determinujących zapach olejków eterycznych, surowców perfumeryjnych i jedzenia, jak i tych, które są składowymi zapachu ciała czy fekaliów.

Agnieszka Mroczek
Zakład Biochemii Roślin,
Wydział Biologii UW

Strona Wydziału Biologii UW:
https://www.biol.uw.edu.pl/

Wydział Biologii UW na Facebooku:
https://www.facebook.com/Wydzial.Biologii.UW

Noc Biologów na Uniwersytecie Warszawskim na Facebooku:
https://www.facebook.com/nocbiologowuw

Kontakt w sprawie publikowanych materiałów:
wydzialbiologiiuw@gmail.com